Mirović za 021.rs o promeni izbornih pravila u APV: Nije bilo potrebe za dijalogom sa opozicijom

Vojvodina

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović kaže za 021.rs da nije bilo potrebe da se vodi dijalog sa opozicijom oko izbornih uslova u Vojvodini, koji se uskoro menjaju.

Njegovo obrazloženje je da se radi o tehničkim izmenama odluke o izboru poslanika u Skupštini Vojvodine i da nema suštinskih promena uslova.

Govoreći o tome što je 82 poslanika SNS, SPS, SVM podnelo predlog, Mirović kaže da je pitanje o tome da li je bilo učešća drugih političkih stranaka u pripremi odluke pre za Skupštinu i njene odbore koji se bave pravnim pitanjima.

Kaže da lično nije učestvovao u pripremi ove odluke, ali da je ona tehničkog karaktera i da smatra da zbog toga nije ni bilo potrebno da se vodi politički dijalog sa opozicijom oko uslova za izbore u Pokrajini.

“Zaista nisam učestvovao ni u izradi ovog akta, ali odluka je inače pre svega tehničkog karaktera. Tu nema suštinskih pitanja, definišu se uloga i mesto izbornih komisija i neka druga tehnička pitanja. Ne govori se o cenzusu, ni o načinu predlaganja lista, osim što se u jednom delu koriguje deo potpisa, ali to je zaista samo tehničko pitanje i možda sa tog aspekta nije bilo ni preterane potrebe da se vodi dijalog na političkom nivou”, kaže Mirović za 021.rs.

Prema njegovom tumačenju, pokrajinski izbori u decembru zapravo ne bi bili vanredni.

Kako je obrazložio, prema političkoj teoriji, kada se izbori održavaju i u godinu dana pre krajnjeg roka za održavanje, to se praktično smatra redovnim izborima.

Mirović je dodao i da nema potrebe za vanrednim izborima u APV jer se ne događa ništa specijalno u političkom smislu.

“Želimo izjašnjavanje građana, otvorenu, transparentnu utakmicu uz učešće što više stranaka”, kaže on i dodaje da bi takva pobeda bila potvrda politike koju naprednjaci vode na pokrajinskom nivou.

Kaže, kako opozicija smatra da rezultata rada nema, onda treba građani da presude.

Kako je 021.rs jutros obelodanio, poslanici vladajuće koalicije predložili su izmenu odluke o izborima u Vojvodini. Predloženim izmenama smanjuje se broj potpisa koji je potrebno sakupiti da bi se predala izborna lista, produžavaju se rokovi za podnošenje izborne liste sa 15 na 20 dana i onemogućava se predaja lista koju čini koalicija političke stranke i grupe građana.

Prema novim pravilima, kandidati za poslanike moraju da imaju prebivalište u Vojvodini, dok nosioci lista ne moraju.

Zadržavaju se postojeći cenzusi, a druge izmene su uglavnom pravno-tehnička usklađivanja sa prošlogodišnjim izmenama Zakona o narodnim poslanicima ili praksom Pokrajinske izborne komisije.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *