U sredu Skupština APV: Na dnevnom redu izmene izbornih pravila u Vojvodini

Vesti Vojvodina

Poslanici Skupštine Vojvodine u sredu će usvojiti izmene izbornih pravila za Vojvodinu.

Po ovim izmenama se političkim učesnicima olakšava kandidovanje lista, a grupama građana onemogućuje da u koaliciji sa strankama učestvuju na izborima.

O motivima ovih izmena predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da su tehničke prirode, i to uoči vanrednih republičkih, pokrajinskih i lokalnih izbora koji se, prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, mogu očekivati 17. decembra.

Kako je 021.rs otkrio, prema predloženim izmenama Odluke o izboru poslanika u Skupštini Vojvodine predviđa se smanjenje broja potrebnih potpisa za kandidovanje izborne liste, tako da je umesto 6.000 potrebno 4.000 potpisa. Za manjinsku listu umesto 3.000 neophodno je prikupiti 2.000 potpisa.

Od značajnijih novina, u Pokrajini neće moći da se predlaže koalicija političke stranke i grupe građana. Ovo znači da će lokalne organizacije iz Vojvodine morati samostalno da se kandiduju ili da njihovi članovi budu kandidati na izbornoj listi neke stranke.

Na dnevnom redu predstojeće sednice Skupštine Vojvodine nalazi se predlog odluke o donošenju programa razvoja visokog obrazovanja i naučnoistraživačke delatnosti u APV do 2030. godine, kao i predlog odluke o načinu rada domova učenika i srednjih škola sa domom učenika sa sedištem u Vojvodini.

Tu je i predlog odluke o donošenju prostornog plana područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode “Carska bara”, te godišnji izveštaji o radu Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, “Voda Vojvodine”, “Vojvodinašuma” i Zavoda za urbanizam Vojvodine.

Skupština Vojvodine počinje u 10 časova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *