Demostat: Srbi ne veruju Prištini i plaše se Srpske liste, spremni na oružani otpor

Srbija

Kod Srba koji žive u severnom delu Kosova izraženo je nepoverenje u prištinske institucije, strah od Srpske liste, pad poverenja u zvanični Beograd, kao i visok stepen poverenja u SPC i KFOR, pokazuju nalazi Demostatovih fokus grupa.

„Detektovana je spremnost kosovskih Srba na oružani otpor Prištini, radi zaštite lične bezbednosti, ‘u cilju odbrane svojih života i domova’”, pokazuje istraživanje Demostata pokazuje istraživanje Demostata sprovedeno posle incidenta u Banjskoj 24. septembra kada je ubijen jedan kosovski policajac i troje naoružanih Srba.

Istraživanje sprovedeno u dve fokus grupe sa po devetoro učesnika, pokazalo je da je spremnost na otpor vlastima u Prištini prisutna ne samo kod mlađih, već i kod starijih Srba koji žive na severu Kosova.

Kod Srba sa severa Kosova prisutan je visok stepen nepoverenja prema Vladi u Prištini, lokalnim albanskim vlastima postavljenim posle izbora na severu Kosova koje su Srbi bojkotovali, kao i prema kosovskoj policiji a deo njih je tokom istraživanja izrazio strah od predstavnika Srpske liste što je kako se navodi, jedan od razloga zbog kojih mnogi Srbi nisu hteli da učestvuju u fokus grupama.

Anketa je pokazala i trend smanjenja stepena poverenja i u institucije Srbije nakon što su Srbi iz severnog dela Kosova i Metohije napustili lokalne institucije, a po navodima Demostata, ta „erozija poverenja naročito je intenzivirana“ posle oružanog sukoba u Banjskoj.

Srbi sa Kosova najviše veruje KFOR-u jer smatraju da ta misija može da obezbedi sigurnost i bezbednost, prvenstveno u smislu zaštite od represije Prištine, a imaju i veliko poverenje u eparhiju Raško-prizrensku Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Izvor: N1

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *