Momo Čolaković na čelu Skupštine Vojvodine: Ima jedan zadatak – da je raspusti

Vojvodina

Najstariji poslanik u Skupštini Vojvodine Momo Čolaković (PUPS) izabran je za novog predsednika ovog organa, nakon što je dosadašnji predsednik Ištvan Pastor (SVM) preminuo.

Ovo je procedura za koju se Skupština Vojvodine odlučila prethodno nenajavljenom dopunom dnevnog reda sednice, a kako bi se što pre ispunili uslovi da se skupština – raspusti.

Raspuštanje skupštine neophodno je kako bi se zakazali i održali vanredni pokrajinski izbori 17. decembra ove godine. Poslednji mogući zakonski rok za raspisivanje izbora je četvrtak, 16. novembar.

Čolaković je, nakon što je izglasan za predsednika, obećao da će funkciju obavljati odgovorno i savesno.

Čolaković je rođen 1940. godine u Ponikvici, blizu Nikšića. U svojoj petoj godini se doselio u Vrbas, gde je završio osnovnu i srednju školu.

Nakon toga je završio Višu ekonomsko-komercijalnu školu u Novom Sadu, a studirao je i na Pravnom fakultetu, ali nije diplomirao.

Radio je u fabrici nameštaja u Vrbasu, a potom je u sindikatu opštine Vrbas proveo 20 godina radnog veka. Godine 1990. došao je na mesto predsednika Saveza samostalnih sindikata Jugoslavije.

Od 1993. do odlaska u penziju, 2004. godine, radio je u Vojvođanskoj banci.

Bio je i predsednik Fudbalskog saveza Vojvodine, te potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije.

Od svoje 17. godine bio je član Komunističke partije, a nakon raspada Saveza komunista Jugoslavije nije pristupao nijednoj partiji. Tako je bilo sve do 2005. godine, kada je postao član Partije ujedinjenih penzionera Srbije.

Bio je poslanik PUPS-a u Skupštini Srbije u tri navrata. Danas je potpredsednik PUPS-a i član predsedništva stranke.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *