Izdvaja se još novca za kupovinu seoskih kuća: Najviše interesovanja za sela u Vojvodini

Vojvodina

Od početka godine kupljeno je 440 seoskih kuća za mlade bračne parove, samohrane majke i pojedince koji su želeli da ostanu da žive na selu ili da se u njega presele.

Za tu namenu država je izdvojila 500 miliona dinara, javlja Euronews Srbija.

Obezbeđena su i dodatna sredstva od 395 miliona dinara, a sa tim novcem planirano je da se skući oko 350 porodica. U Palati Srbija sutra će biti potpisano 100 ugovora za kupovinu seoskog domaćinstva.
Maksimalan iznos za kupovinu kuće je 1,2 milion dinara, odnosno oko 10.000 evra. Kroz program koji traje nekoliko godina, krov nad glavom je dobilo oko 6.000 odraslih ljudi i 3.000 dece.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić kaže da je prosek godina porodica ili pojedinaca koji su dobili kuće na selu ispod 30, a da je posebno iznenađenje što trećina njih odlazi iz grada u selo da živi.

“To su mladi ljudi, uglavnom visokoobrazovani, prednjače dame. Obično rade poslove od kuće – programeri, projektanti, marketinški stručnjaci. Oni se odlučuju da krenu novim putem. Za mene je to ohrabrujuće”, rekao je Krkobabić za Euronews Srbija.

Kroz program (koji traje nekoliko godina) je do sada naseljeno 2.200 seoskih kuća. Novih 100 kuća sa okućnicom, za koje se sutra potpisuju ugovori, nalaze se u 40 opštinama i 79 sela.

Krkobabić kaže da je najveće interesovanje za kuće u selima u Vojvodini, a da je Bačka Palanka “šampion”.

“Bačko Petrovo selo je dobilo najviše novih stanovnika. Tu smo posle sedamdesetak kupljenih kuća dobili i vrtić. Selo koje je zamiralo odjednom je oživelo, funkcioniše. Vojvodina sa dobrom infrastrukturom je bila mamac”, zaključuje Krkobabić.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *